EnglishTurkish

Boy Uzatma Cerrahisi

Günümüzde kemik uzatma ameliyatları çok küçük ameliyat yaralarından kemiğin içerisine yerleştirilen ve dışarıdan kumanda edilebilen cihazlar ile gerçekleştirilebilmektedir. Klasik uzatma yöntemlerinden farklı olarak tedavi sırasında hastanın konforu ve hareket yeteneği karşılaştırılamayacak kadar fazladır.

Boy Uzatma Ameliyatları
Genellikle ergenlik döneminden itibaren uygulanabilen boy uzatma ameliyatları çocukluk çağında geçirilen hastalıklar, beslenme bozukluğu en sık olarak da cücelik gibi nedenlerle boyu kısa kalanlar işlemin uygulandığı kemiğe bağlı değişmekle birlikte 10-12 cm’ye kadar uzayabiliyor. Uzatılması planlanan kemiğin uygun bir bölgeden kesilmesi ile başlayan ameliyatta; ikiye ayrılmış uçlar arasındaki boşluğu genişletmek için harici ya da dahili bir fiksatörün kullanılır. Ameliyattan sonra her gün çok az miktarda genişletilen alanda yeni kemik üretimi gerçekleşir.
Boy Kısalığının Sebepleri Nedir?

Boy kısalığının birçok farklı nedeni vardır. Gelişim sorununa yol açan çocukluk çağı hastalıkları, beslenme bozuklukları, geçirilen kırıklar, kemikleri etkileyen bazı genetik hastalıklar boy kısalığına sebep olabilir. Klasik anlamda en çok akondroplazi yani cücelik boy kısalığına yol açar. Kırık sonrası oluşan kısalıklarda genellikle kemiğin boy kısalığı ile beraber açısal deformasyonu da mevcuttur. Bu tip eğriliklerde uzatma işlemi sırasında eğrilikler de düzletilebilir.

Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Boy uzatma ameliyatı genel ya da bölgesel anestezi ile gerçekleştirilir. Öncelikle osteotomi deniler uzatılması planlanan kemik enine ikiye kesilir. Sonra bacak farklı harici ya da dahili sabitleme cihazlarından bir ve birkaç tanesi ile stabilize edilir. Kesilen kemik yerleştirilen cihazla çok yavaşça ayrılır. Bu işlem kemik büyümesini teşvik etmek için yapılır. Yeni kemik dokusunun sürekli büyümesi için cihazdaki pimler günde dört kez, her bir ayarlamada ¼ milimetre olmak üzere çevrilir ve kemiğin günde toplamda 1 milimetre uzatılması sağlanır. Kemiğin uçları arasındaki boşluk açıldıkça, vücut istenen uzunlukta kemik oluşana kadar yeni kemik dokusu üretmeye devam eder. Var olabilecek travmadan kaynaklanan kemiğin yanlış hizalanması gibi herhangi bir deformasyonu düzeltmek için sabitleme cihazları kullanılır. Kemik sertleşip iyileştikten sonra tedavinin ikinci aşaması başlar. Çekilen röntgenle yeni kemik dokusunun tamamen iyileştiğinden emin olduktan sonra fiksasyon cihazı çıkarılır. Eğer uzatma manyetik çivilerle yapılıyorsa ikinci bir ameliyat gerekmez. Uzatma işlemi bittiğine tüm operasyon da tamamlanmış olur. Hastanın yeni kemik dokusu artık vücuttaki diğer kemikler kadar güçlüdür, hasta günlük yaşamına dönebilir.

Boy Uzatma Ameliyatları Kimlere Uygulanır?

Boy uzatma ameliyatları hastalıklara bağlı kısalıklar ve estetik amaçlı olmak üzere iki ayrı nedenle yapılır. Hastalıklardaki boy uzatma herhangi bir nedenden dolayı kol veya bacaklarda kısalık olduğu durumlarda o kolun veya bacağın cerrahi olarak uzatılması işlemidir. Estetik amaçlı boy uzatma ise daha çok yaşadığı toplumda boyu standartların altında olan kişilerin boyunun (kol ve bacaklar) uzatılmasıdır.

Kaç Santime Kadar Uzatılabiliyor?

Bir bacağı ya da kolu kısa kalmış hastalarda uzatma işlemi ile iki uzuvun eşitlenmesi amaçlanır. Her iki ekstremitesi kısa olanlarda ise seçilen kemiğe bağlı olarak genellikle 5-10 cm arasında uzatma tek bir işlemle sağlanabilir. Uzatma işleminin ayni ya da farklı kemiklerden tekrarlanması mümkündür.  Uzatma işleminde sınırları belirleyen kemik değil, etrafındaki kas, sinir ve damar dokularıdır.

Uzatma İşleminde Kullanılan Cihazlar Nelerdir?

Uzatma ameliyatlarında içten ve dıştan olmak üzere iki türlü cihaz kullanılır. Tamamen kemiğin içerisine yerleştirilen manyetik çivilerde vücut dışında herhangi bir cihaz bulunmaz. Kemiğin içeresine yerleştirilen çivi, dışarıdan tutulan bir cihaz ile elektromanyetik olarak uzatılır. Planlanan miktarda uzatmaya ulaşıldığında işlem sonlandırılır. Diğer yöntemde ise vücut dışında kalan bir fiksatör yardımı ile uzatma sağlanır. Uzatma işlemi bittiğinde kısa bir cerrahi ile fiksatör çıkartılır ve sistem kilitlenir.

Uzatma İşlemi Sırasında Hastalar Günlük Yaşantılarına Devam Edebilirler mi?

Uzatama işlemi süresinde hastalar manyetik çelik çivilerde ve dışarıdan tespit yönteminde, uzuvlarının üzerine basarak yürüyebilir. Titanyum manyetik çivilerde ise, uzatma süresince hastanın ayağına yük vermesi istenmez. Uzatma işleminde kullanılan manyetik çiviler daha konforlu olmakla birlikte, dışarıdan tespit yönteminde kullanılan sistemlerin maliyeti daha düşüktür.

Sohbete Başla
Randevu Al
Merhaba ;
Buradan randevu talebinizi ve sorularınızı iletebilirsiniz.

Op. Dr. Arda ÇINAR